Semporna, Sipadan Islands - Mabul Island!

I'm back! =)

Japp, äntligen har jag lyckats få igång internet så att jag kan få ur mig de ord, händelser och upplevelser som trängs i mitt huvud.
Vill försöka hålla mig till en kronologisk ordning varpå jag nu kommer att fortsätta att skriva klart om mina sista dagar på Borneo istället för att berätta om Australien (där jag rent geografiskt befinner mig nu =))

Så... tillbaka till Borneo.
Sista kvällen på Uncle Tan's blev det fest i djungeln... Lan, managern för detta ställe kom tillbaka efter några dagars ledighet där han spelat fotboll...det hade inte gått så bra för dem, så det var en något nedslagen Lan som kom till campsiten.... men efter lite malaysiskt risvin blev han på bättre humör =)
Gitarren...den enda av ca 6 st som hade alla strängar kvar... =) ....kom fram, likaså en slaktad gitarr som numera bestod av endast en kropp som användes som trumma samt en tamburin plockades fram! Nu blev det sång, musik, risvin, korttrick och allmän uppsluppen stämning på Uncle Tan's. Jösses vilken kväll!!
Det spelades t.o.m. "små grodorna" och "Här kommer Pippi Långstrump" på gitarren...hmmm...undra om de hade haft svenskar där förut eller inte??? hihihihi... Tung-Tung kunde t.o.m. svenska orden "fågel" och "näsapa" när vi var ute på flodturerna.... =)
Jag filmade några av melodierna som spelades denna kväll...så det får bli filmvisning sen någon kväll när jag kommit hem igen =)

Efter 3 fantastiska dagar och 2 spännande nätter med Uncle Tan's Wildlife Tour var det tyvärr dags att lämna Uncle Tan's och alla fantastiska människor där.... det var med ett sorgset hjärta jag vinkade hejdå till gänget där ute som stod vid flodkanten och vinkade av oss när vi åkte. Men Tung-Tung tog vi med oss.....hihihihi...nejdå, det var dags för honom att få några dagar ledigt. Vi skojade om att "det kan han behöva efter att ha fått ta hand om oss i djungeln"...och att "stackars Tung-Tung som blev tilldelad vårt gäng att visa runt i djungeln, han behöver ledigt!!" =) hihihihi...hade dock gärna packat ner denne lille kille i min väska och tagit med honom hem...han var en sån glädjespridare och en sån person behöver vi alla!! =) Men han sa: "I will see you in Gothenburg" när vi skiljdes..så vem vet..hihihihi...

Det bästa av allt var dock att det Australiensiska paret Mel och Mark skulle åt samma håll som jag efter detta! =)
Så återigen överträffade personalen på Uncle Tan's oss när de hade fixat så att en liten mini-buss stod och väntade på oss vid en korsning för att ta oss med ner till Lahad Datu och därifrån sedan ytterligare en mini-buss som tog oss till Semporna. Perfekt!! (Intressant att notera kan även vara att deras mobiltelefoner utan problem fungerade där mitt ute i djungeln...vad ska man säga...IT når oss överallt nu för tiden...) 
Jag, Mel och Mark hängde ihop vidare och väl framme i Semporna bokade vi upp oss på att åka ut till en av The Sipadan Islands, nämligen Mabul Island följande morgon.
Den natten fick vi testa på att sova i ett "longhouse" ett boende som är typiskt för människorna på Borneo....eller brukade vara.
Lite historia om det....
Det finns olika stammar med olika traditioner på Borneo. Förr bodde de tillsammans i så kallade "longhouses". Detta innebar att det var ett stort hus byggt på pålar som antingen stod ute i vattnet eller inne i djungeln (beroende på vilken stam det var...) I longhouset bodde familjerna i var sina sektioner utan dörrar eller väggar emellan. Vissa hus delade upp ogifta kvinnor och familjer, där de alltså sov på olika ställen. Husen såg lite olika ut, vissa stammar använde torn, andra byggde husen i vattnet (alltså alla hus stod på pålar) och vissa hade en språngbräda ut från huset där olika ceremonier hölls.
Anledningen till att man bodde tillsammans var att det fanns "headhunters" förr. Man kände sig alltså helt enkelt säkrare om man bodde tillsammans! Idag finns det dock få "longhouses" i sitt ursprungliga skick kvar....några har restaurerats och visas upp för turister, medan andra finns kvar för att stammarna ska kunna hålla sina ceremonier där men de bor inte där längre. Kommer inte ihåg namnet på de olika stammarna men vet att ett folkslag heter Dayak:er.
Nåväl... vi bodde i ett slags longhouse i modernare tappning i alla fall.. Ett stort hus på pålar i vattnet, med ett stort rum med våningssängar i och gemensamma duschar och toaletter. Oh yes! Det var då alltså malaytoaletter á la kissa stående! och duscharna var kalla med endast ett munstycke ut från väggen och ett hål i golvet där duschvattnet rann ut i havet.....hmmm....borde man inte vara mer rädd om detta underbart vackra, turkosa hav med ett så unikt djurliv i?? Det kommer kanske... det är ju inte malayerna vi ska skylla på utan snarare oss turister som vill kunna turista här och uppleva allt som det var, fast i ny tappning. (Förr kan jag tänka mig att de tvättade sig direkt i havet eller i floder....och jag tror inte direkt att de använde schampoo och dylikt då....)
Jaja. Vi checkade in på Dragon-Inn som stället hette och begav oss sedan in till "Semporna city" (över bron) för att äta kvällsmat och jag skulle köpa min nattbussbiljett tillbaka till Kota Kinabalu 2 nätter senare...

 Spången på väg ut till Dragon Inn. Boendet i Semporna.

Vi hittade ett café där de serverade VÄRLDENS största färskpressade juice!!!
 Mark till vänster och Mel till höger som visar upp hur stora juiceglasen var här! =)
Mmmmm....vi var helt saliga och njöt av denna färska juice jag och Mel...medan Mark höll sig till ölen. hihi...

Efter att ha njutit av en middag, god juice och ha kunnat surfa gratis på en och samma restaurang, sprang jag iväg och köpte biljetten till nattbussen som skulle gå den 12 feb kl.19.30. Nöjd med att ha lyckats få en extra dag ute på öarna...gick jag så tillbaka till Mel och Mark och därefter gick vi hemåt för att krypa till kojs.

Morgonen därpå var det tidig uppstigning och sedan blev det båt ut till Mabul Island, en resa som tog ca 1h.
Efter en timma möttes vi av turkost, klart vatten som skvalpade in under huset på pålar som utgjorde Uncle Changs. (Ja, nu var det en ny onkel =) ) Mark, Mel och jag flyttade in i ett rum för 4 pers.
 Så här såg det rummet ut. Jajamensan, tyget på väggarna var häftat med häftapparat...i bästa fall häftpistol =)

Att komma till denna underbart vackra plats, Mabul island var som att komma till paradiset!! Och bäst av allt....allt gick i ö-takt. Tänk er Jamaicansk mentalitet...."jaman" "don't worry bout a ting"!!Underbart! Ö-liv, det är grejer det! Så skulle jag kunna leva!! Och ta en titt på dessa bilderna och säg om ni skulle ha något emot det....
         

 Japp! Så där mådde vi väl!

Direkt när vi kommit ut till ön så drog det igång med snorklingsturer...både dykare (med certifikat, PADI) och snorklare hoppade då i en båt som stod redo och sen blev man avsläppt på någon av alla de platser som finns runt omkring denna ö där det går att snorkla bland korallreven. Fantastiskt!! Det var bara att följa med strömmen och Sandy (en av instruktörerna) höll hela tiden koll på oss och såg till att vi hamnade rätt. =)
När det var dags att hoppa i för den första snorklingsturen för mig på denna resan, såg jag till att allt satt som det ska och tog därefter ett skutt i vattnet...väl i detta ljumma, klara, underbara vattnet satte jag ner mitt huvud mot vattenytan för att se att masken inte läckte m.m.....och vad var då det första jag fick syn på....!!??
En sköldpadda!!!! WOW....jag blev alldeles till mig och glömde nästan bort att jag hade en snorkel att andas i...lugn, ANDAS!! =) hihihihi...
I 45 min simmade vi sedan runt på denna plats och njöt av koraller, fiskar m.m. Något jag därav INTE njöt av var alla småstingers som brände till mot huden lite titt som tätt....aj!
Men det var endast små små stingers så ingen skada skedd.
Tillbaka till Uncle Chang och dags för lite lunch. På detta stället ingick allting. Sovplats, mat, snorkling för 60 RM / dag. Alltså ca 120 kr. Och då menar jag 3 mål mat/dag och även kaffe, te och ibland någon sötsak däremellan!
Vad kan jag säga....jag mådde mer än väl här! =)
Nästa snorkeltur var den häftigaste jag någonsin varit med om....
In i båten igen efter djungelropet från Sandy "snorklers, divers....going snorkling Mabul!!" Vi blev nu avsläppta på en annan plats....återigen ca 45 min snorkling i grundare vatten med vackra koraller, fiskar och......
...efter en liten stunds snorkling vad jag med om den mest intensiva undervattensupplevelse jag någonsin varit med om.... en ENORMT stor "green turtle" = grön sköldpadda låg där på botten och kollade på oss. Den var ca 1,5 meter ifrån oss och bara låg där helt lugnt. För att ni ska få en uppfattning om hur stor denna sköldpadda egentligen var...för vi pratar INTE om någon lite sköldis som man har i ett akvarium här inte....OH NO...
Denna sköldpaddan var ungefär lika stor som mig!!! ENORM!! (Okej, låter som att jag anser mig själv vara enorm, men jämförelsen syftar till att man inte direkt är van vid att se sköldpaddor i människostorlek!)
Och inte nog med det... en liten stund efter detta såg vi ytterligare en gigant till sköldis...dock inte riktigt lika stor.
Vi fick även se en sköldpadda sen från båten. Den var uppe och hämtade luft, vilket Sandy förklarade att de gör ca 1 gång var 7-8 timme. Hon sa även att den största sköldpaddan som vi såg antagligen var runt omkring 300 år gammal.....300 ÅR!!! Snacka om att han har varit med!!

Okej...detta inlägget blev enormt...liksom sköldis! =) Så jag fortsätter på ett nytt resten....
Kramis!




Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0