Lima, Peru. City centre

Buenos noches!
 
Efter att Malin väckt Marie kl.00.00 inatt i tron om att det var dags att gå upp,  varpå Marie konstaterar att: "vi har ändå sovit djupt', så gick vi alla till sist upp kl.07.00 idag på morgonen. Dags att "göra" Lima! 
Frukost uppdukat på fina, typiska peruanska dukar och sen var vi redo. 
Taxi in till Lima, city....vilket tog 45 min och kostade oss ca 60 kr (sjyssta taxipriser, men fruktansvärda bilköer och man kör inte efter linjer eller regler. ...mer efter att "kaxigast" kommer fram). Men taxichauffören förklarade glatt vart vi skulle ta vägen och vad vi inte skulle missa att besöka i city. Glada i hågen hoppade vi ur taxin och befann oss på plaza de las armas och därmed mitt i smeten av allt vi skulle besöka. Perfecto! 
 
Vi började med att titta in i katedralen vid torget och därefter vandrade vi bort mot kyrkan "San Fransisco". På vägen dit lyckades vi hitta ett "choco museo", så vi tittade in på en liten provsmakning av likörer med chokladsmak. Vi kunde där inne även via en ķarta konstatera att all choklad (kakaobönorna) i världen odlas i länder runt ekvatorn medan den främst konsumeras i.....Europa! Intressant! 
 
Vi kom till sist till kyrkan i alla fall och där var vi inte ensamma. Ca 300 barn och ungdomar skulle idag besöka samma kyrka. Detta betydde att vi helt plötsligt förvandlades från vanliga Svenssons till heta kändisar. Bara genom att vara långa, blonda och bleka i hyn.
Ja, ni läste rätt: långa. T.o.m. jag kan ibland räknas som lång i det land där vi befinner oss nu. 
Vi blev fotade inne i kyrkan och tog därmed stundvis fokus från de madonnor, guldvävda dukar och Kristus statyer som fanns där inne. Lyckliga, fnittriga tonåringar ställde sig glatt bredvid oss för att bli fotade tillsammans med oss och tackade så mycket efteråt. Snacka kändisstatus! 
Till sist kom vi in i kyrkan för en rundvandring med engelsk tolk i alla fall. Mycket fakta och mycket lärorikt. Jag minns starkt att mycket utav träet var "cedertree from Nicaragua". Men det mest spännande var att få gå ner i katakomberna under kyrkan. Gravar från 45.000 människor låg där. Prydligt uppdelade skelettdelar i olika fack. Skallar för sig, lårben för sig...och det var ändå bara en bråkdel som var uppgrävda och synliga för oss besökare idag.
 
Därefter shoppade vi lite typiska peruanska souvenirer. Dukar, necessärer, instrument och andra peruanska textilier. Lyckliga över att vi prutat på allt vi handlat, gick vi glada från marknader och affärer och var riktigt nöjda med oss själva. För att lite senare konstatera att vi har prutat 3kr här och 6kr där. ...ojdå, inga stora summor men ack så viktigt att vi prutat! 😉
Helt slut efter att ha vandrat runt en hel dag i city tog vi så en taxi till Larcomar, ett shopping område i Miraflores - stadsdelen där vi bor. 
 
En skämtsam taxichaufför körde oss dit och när han släppte av oss säger Pernilla. "Här är ju bara en massa läppstift"! (konstverk). Och vi andra undrade "var är shopping centret?" När vi går mot kanten av strandpromenaden öppnar sig helt plötsligt en hel shoppinggalleria under marknivå. "Jaha! Här är det" säger vi i kör och fnissar åt vår okunskap. Vi ställer upp på ett foto varpå Pernilla i vanlig ordning inte syns på bilden. "Ställ dig här, Pernilla! Men du syns ju inte! Vart är du i bilden?" 😂 Till sist fastnade vi alla på bilden.
Trötta och fnissiga shoppade vi lite i gallerian och blev sedan akut hungriga och frusna. Då tog vi en taxi hem och nu sitter vi här på hotellrummet och skrattar åt våra trötta hjärnor som inte alltid greppar allt på direkten. Inte så konstigt då klockan nu i Sverige är 06.00 men här i Peru 23.00.
 
Inatt ska vi förhoppningsvis sova lika gott som igår, men inatt låter nog jag och Pernilla vår nyckel ligga inne i lght:en istället för att sitta i låset på utsidan. Andra människor (i Sverige) har ju ändå sagt att man ska vara lite försiktig här. 😉
 
Puss och kram! 
/Lina y las chicas

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0